Kirjeitä tulevaisuuden itselle

1

Yläasteen seiskaluokalla opinto-ohjaajamme antoi meille kaikille paperit ja tehtävän. Meidän oppilaiden piti kirjoittaa itsellemme kirjeet, jotka saisimme takaisin ysiluokan lopuksi.

Kun sain kirjeeni ysiluokalla, päätin jatkaa perinnettä. Seuraavan kirjeen lähetin kahden vuoden päähän, lukion toisen vuoden kevääseen. Sen jälkeen kirjekuoressa on lukenut pelkkä vuodenaika ja vuosiluku – en ole enää aikoihin pystynyt arvaamaan, missä olisin parin vuoden päästä.

Kirjeiden kautta pystyy hyvin tarkastelemaan omaa elämäänsä ja sitä, mitä muutoksia tapahtuu parissa vuodessa. Kuvailen usein silloisia, juuri tapahtuneita aivan arkisia hetkiä. Yritän tiivistää sitä, mikä prosesseja pääni sisällä on surrannut. Kerron tulevalle itselleni, mistä elämässäni on kyse.

En jaksaisi pitää tiuhaan päivittyävä päiväkirjaa, eikä varsinaisten arkikuulumistenkaan kertaaminen täällä blogissa kiinnosta. Kaksi vuotta on miulle sopiva väljä aikaväli, jonka puitteissa perinteestä jaksaa pitää kiinni.

Tuntuu kuin kirjeillä saisi aina otteen elämästä, joka voisi muuten lipua eteenpäin melko huomaamatta. Hetket pysähtyvät. Aika liikkuu vain yhteen suuntaan, joten ajan kulumisesta kannattaa ottaa ilo irti.

2

Viimeisimmän kirjeen kirjoitin toukokuussa. Se oli järjestyksessään jo kuudes.

Samalla luin edellisen kirjeen. Sen kirjoittanut myöhään yöllä keittiön pöydän ääressä istunut 21-vuotias Arimo, joka oli edellisenä iltana käynyt ystävänsä tupareissa ja kuokkinut samalla naapurienkin pippaloissa syömässä voileipäkakkua. Tuota Arimoa odottivat alkavana kesänä Unelmien tiellä -unelmienkeruumatka ja lähtö Nepaliin kirjaa kirjoittamaan.

Vaikka sille kirjalle ei koskaan löytynytkään julkaisijaa, muuttivat nuo pari matkaa miuta pysyvästi. 21-vuotiaalla kirjoittajalla ei ollut vielä aavistustakaan siitä, kuinka siisti tulevaisuus häntä odottaisi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s