Nepalin maanjäristys

Maailmanlopun hotelli heinäkuussa 2013.

Maailmanlopun hotelli heinäkuussa 2013. Nyt talot ovat romahtaneet.

Päässä kohisee ja ajatukset karkailevat. Kirjoitan nyt melkoisen tunnekuohun vallassa.

Nepalissa iski eilen maanjäristys, joka oli maan voimakkain 80 vuoteen. Ainakin 2000 ihmisen tiedetään kuolleen. Arvio uhrien määrästä tuntuu nousevan koko ajan. Vielä eilen illalla tiedotusvälineet puhuivat yli tuhannesta, mutta yhdessä yössä luku taas tuplaantui.

En vielä eilen aamulla täysin tajunnut, miten suuresta tuhosta on kyse. Nyt uutiskuvissa näkyy kymmeniä minulle tuttuja rakennuksia palasina. Satoja vuosia vanhoja temppeleitä on romahtanut Nepalin suosituimmissa turistikohteista. Maa ei toivu tästä ikinä täysin ennalleen.

Temppelit ovat miulle toki helvetin toissijaisia, kun maanjäristyksen vaikutusalueella asuu paikallisia ystäviäni, kavereitani ja tuttaviani. Datayhteydet ovat olleet pitkälti poikki, joten jokainen pieni tiedonmurunen on merkinnyt paljon.

Kaikki kaverini joista olen kuullut, ovat kunnossa. Parista tutusta en vielä tiedä. Kuulemma kaikki “Nepalin kotini” (nuo lainausmerkit voi jättää pois) Maailmanlopun hotellin rakennukset ovat romahtaneet. Ainakin yksi kaverini menetti myös kotitalonsa.

Kaikki tuttaviani koskeva tieto tulee Facebookin kautta. Kukaan ei ole kirjoittanut itse mitään, mutta aina välillä jonkun joku tuttu tietää kertoa jotain. FB on julkaissut myös oman kriisityökalunsa josta näkee, keiden tuttavien tiedetään jo olevan turvassa.

Yleensä Facebookissa painaa tykkäysnappia kivojen kuvien ja hauskojen päivitysten kohdalla. Sen jälkeen tuntuu erikoiselta tykätä tiedosta, että ystävä on hengissä.

nepalfb

Ps. Jos Nepalin kriisialueelle haluaa tarjota apuaan, onnistuu se esimerkiksi Punaisen Ristin kautta lahjoittamalla.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s