Venäjä, venäjä, venäjä

IMG_3537

Oon nyt reilu pari kuukautta opiskellut venäjää metodilla, josta käytän nimitystä kaikkeaihanpenteleestijokatuutista. Idea on yksinkertaisesti siinä, että ympäröin itseni venäjän kielellä ja perehdyn siihen mahdollisimman laaja-alaisesti.

Tein tällaisen listauksen keinoista, joilla pyrin nyt vauhittamaan oppimistani. Näistä voi poimia vähän inspiraatiota, jos joku muukin koittaa syventyä uuteen kieleen.

Perinteiset oppimismetodit

1. Opiskelu yliopistolla

Tää on tärkein. Luentoja on neljä kertaa viikossa (siis ihan pirusti) ja ne ovat aina aamukasilta (aagh), mutta tuollaisessa tehomylläyksessä oikeasti oppii.

2. Kieliopin kertaus omilla lauseilla

Keksin ja käännän suomesta venäjäksi lauseita, joissa tarviin viime aikoina oppimiani kielioppisääntöjä ja sanoja. Esimerkiksi parista sijamuodosta, prepositiosta ja menneestä aikamuodosta syntyi mallilause ”Asuin kadulla ilman vaimoa – Я жил на улице без жены”.

3. Muilla luennoilla opiskelu

Koska aika on rajallista, kertaan venäjää myös silloin, kun istun muiden kurssien luennoilla. Esimerkiksi numeroita ja verbien taivutuksia voi raapustella monotonisesti ilman, että se hirveästi haittaa samanaikaista luennon seuraamista.

4. Toisen kustantajan oppikirjalla kertaaminen

Tätä keinoa en oo kuullut muualta, mutta väitän että on aika hyvä konsti! Ostin ensimmäisen venäjän kurssin päätteeksi toisen kustantajan oppikirjan, jossa käydään läpi samoja asioita. Kurssien välisellä syyslomalla opettelin samat asiat toisesta kirjasta. Uudella oppimisrundilla päähän jäi myös sellaisia asioita, joita ei toisessa kirjassa esitetty yhtä selkeästi.

Tekniset sovellukset

5. Kyrilliset näppäimistötarrat

Jo alkuvaiheessa hommasin läppäriini kyrilliset näppäimistötarrat.

6. Kymmensormijärjestelmän opettelu

Uudessa näppäimistössä on paljon opettelemista. Siispä treenaan joutessani kymmensormijärjestelmää kyrillisillä näppäimillä. Näppäilyharjoituksia pystyy tekemään niille tarkoitetulla nettisivulla.

7. Nettiselaimen laajennukset

Miulla on Google Chrome -selaimessa, pari laajennusta, jotka auttavat venäjän opettelua. Language Immersion on pieni ja vähän turhan buginen selainlaajennus, joka muuttaa osan nettisivujen enkunkielisisten lauseiden pätkistä venäjäksi. Klikkaamalla sanat kääntyvät takaisin enkuksi. Lisäksi toinen laajennus heittää valitun tekstinpätkän parilla klikkauksella Google Translateen.

8. Muistilappusovellus Anki

Anki on pieni koneelle ladattava muistilappusovellus, jossa voit luoda käännettävien korttien pakkoja. Esimerkiksi kortin päällipuolella voi olla verbi suomeksi, kääntöpuolella venäjäksi. Idea on hyvä, vaikka oon aika vähän jaksanut lisätä sanoja sovellukseen.

Kielelle altistus

9. Facebook venäjäksi

Vaihdoin viime viikolla Facebookini kielen venäjäksi. Vaikeuttaa elämää, mutta pakottaa ottamaan sanoista selvää.

9. Musiikki

Ala-astelaisena saksan opiskelijana luukuttanut Rammsteinia. Onneksi en ymmärtänyt paljoa mitään. Nyt oon vastaavasti haeskellut hyviä venäläisiä bändejä.

10. Elokuvat ja piirretyt

Olen nyt katsonut yhtä venäläisleffaa englanninkielisillä tekstityksillä. Pitäisi kai jossain vaiheessa kattoa myös englanninkielisiä tai kotimaisia leffoja venäläisillä teksteillä, koska teksti vie usein huomiota vaikeammin seurattavalta puheelta.

11. Lukeminen

Lainasin kirjastosta saman Tintti-albumin sekä venäjäksi että suomeksi. Kolmantena kirjana plärään sanakirjaa tajutakseni, mitä venäläisversiossa oikein höpistään. Tosin nykytahdilla miulla menee 60 sivun sarjakuvan lukemiseen ehkä 20 tuntia. Ehtiipähän kattomaan kuvia ja pohtimaan juonenkäänteitä!

Onko teillä heittää jotain muita tehokkaita keinoja kieltenopiskeluun? Voi hihkaista täällä tai Facebookissa! Tiedän ainakin, että puhumista ja keskustelemista tulisi painottaa nykyistä enemmän.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s